Min rosacea "historia"

2012-05-26 09:45:00 Rosacea...
Jag fick reda på det efter flera år av återkommande besök på vårdcentralen. År efter år fick jag höra att jag hade acne och fick starka medel och rekommendationer om att använda detta regelbundet. Alkoholer och diverse andra fina medel som finns i krämer för acne gör rosacea värre. Till slut drabbades jag av panik då mina egna tårar var som syra på min egen näsa. Den gången fick jag följe av mamma till VC och hade turen att få en dansk läkare som faktiskt tänkte till. Hon tittade på mig och min mamma och sa det att vi båda har rosacea och jag fick därmed en remiss till hus på sjukhuset. Åter igen hade jag tur och fick där en polsk hudläkare som verkligen tyckte synd om mig och vad sjukvården hade gjort mitt ansikte. Vi testade finacea, rosex (har jag för mig att den heter), tetralysal men dessa fungerade inte på mig utan skapade mig bara mer problem som allt annat. Många andra testar en av dessa och blir nästan symptomfria under längre perioder. När hon insåg exakt hur känslig min hy var/hade blivit så fick vi börja på steg 1 med den svagaste krämen som är en svavelkräm (tror att det står typ essex med någon procent svavel i). Den tog snabbt bort smärtan och dämpade rödheten. Så den krämen fortsatte jag med. Dock har jag inte fått någon kallelse tillbaka till min hudläkare och trots att hon sa att jag skulle ringa när jag behövde återkomma så nekar dom mig. Så måste gå till VC igen för att bli remitterad antar jag... Blir lite irriterad. En kronisk hudsjukdom försvinner inte plötsligt av sig själv och när hon inte förnyar receptet på svaveln så har jag ju inget! .... :( Så i ren protest nu så försöker jag utforska marknaden själv i hopp om att finna det som passar mig.
En sak till som jag tänkte säga, smink. Jag använder aldrig vanligt smink. ID smink bara! Det har verkat lugnande på min hy och min röda näsa. Jag får dessutom inte vätskeflåsor i ögonen när jag använder ID så det tackar jag för ;)
Sminkar mig sällan bör jag väl även påpeka då det inte känns värt att utsätta huden för detta.
Och, duscha inte utan att torka håret innan du lägger dig då rosacean kan påverka din hårbotten! Extrem klåda att vänta... Ysch.
(detta är svaret på ett mejl jag skickade till en tjej som troligen lider av rosacea men tänkte att detta kanske kan hjälpa någon som inte vill diskutera det med mig.)

Kommentarer
Tova skrev:

Hej!

Skönt att du känner dig positiv och att rosazolen verkar funka. Jag tror min rosacea också reagerar positivt på solen, vi var ju ute hela dagen igår och ögonen är bättre än nånsin idag (trots att jag fuskade med tre glas vin igårkväll). Ang ögonproblemen beror de ju på att ögonlocken är inflammerade, med eller utan smink. Antar att hinnan du pratar om kanske är ärrvävnad? Hornhinnan blir ju skadad av att vara för torr. Det läker ju när skoven går över om man är duktig och droppar när det är torrt, men i slutändan blir det ju ärr av skadorna. Jag fick fricotril (mild hydrocortison) en ögonsalva som hjälper mot ögonirritation och ska göra ögonlocken mindre inflammerade. En vanlig husläkare kan skriva ut tetralysal/rosazol/finacea eller din svavelkräm som du pratar om. Bara du har fått diagnos av en hudläkare (och det har du ju). Om du hade mycket magont av tetralysal kan jag rekomendera Oracea som är mycket mycket svagare men ger bra resultat på huden.Jag länkar till dig, hoppas det är ok :)

Ha det så gott!

Publicerades 2012-05-26 klockan 16:37:44
URL: http://partyhatten.blogg.se/
Jonas skrev:

Du har inte övervägt att prova Laserbehandling? Det är ju det absolut bästa mot rodnaden och de trasiga blodkärlen, det minskar även "utbrotten" och flusherna. Kostar en del gör det ju, 2000kr/behandling med ND:Yag kombinerat med en PDL laser och man kan nog behöva uppåt en 5 behandlingar eller liknande, men det går att få avbetalning och sånt på det så man bör väl kunna reda ut det? Jag fick reda på att jag hade Rosacea i Januari detta året efter att jag en dag såg mig i spegeln och märkte att jag var röd om kinderna, vilket inte gick bort :(.. Fick rätt snabbt komma till hudspecialist på sjukhuset och dom skrev ut Rosex som inte gjorde det bättre, sen fick jag tetralysal som inte heller gjorde nån större skillnad, lite slätare i huden kanske men inga mirakel, har inte haft några problem med finnar direkt, poppar upp en då och då, men det kan ju snabbt förändras om man har otur, Nu sist gick jag till en Specialistläkargrupp och fick Finacea utskrivet vilket har funkat rätt så bra, håller det under kontroll, men det tog väl en månad innan man märkte nåt, använder den i kombination med Synchroline Synchrorose Intensive SPF 15, en mild och riktigt bra återfuktande kräm, Ska in på laserbehandlingen i Oktober, Vet ej om du har kollat upp något angående laser, annars var det mest ett tips till dig, lider med dig, det suger hårt, Hade gärna fått komma efter 60 års åldern eller nåt men inte när man bara är 28 som jag grrr.... Lycka till hur som helst! :)

Publicerades 2012-06-26 klockan 17:03:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0